Make Text BiggerMake Text SmallerReset Text Size 
Θέτοντας τα θεμέλια για την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Εκτύπωση E-mail
Ποικίλα - Νέα
Πηγή: ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - 04.10.07

Ένα καινούργιο πρόγραμμα έχει ξεκινήσει, που στοχεύει να μεταφέρει την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά σε ηλεκτρονική μορφή μέσω μιας απλής ηλεκτρονικής πύλης. Εβδομήντα διευθυντές και τεχνικοί εμπειρογνώμονες από μουσεία, αρχεία, συλλογές οπτικοακουστικού υλικού και βιβλιοθήκες από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας για να σχεδιάσουν την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη.
Αντανακλά το αυξανόμενο ενδιαφέρον των χρηστών για μεγάλα έργα ψηφιοποίησης, που στοχεύουν στη δημιουργία μεγάλης κλίμακας ηλεκτρονικών πηγών πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη αποτελεί την πρώτη πρωτοβουλία που εστιάζεται στη διάθεση ψηφιακών αντικειμένων, κειμένων και πολυμέσων από όλη την Ευρώπη, μέσα σε ένα πολύγλωσσο ηλεκτρονικό περιβάλλον.

 

Το πρόγραμμα EDLnet - Δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης (European Digital Library) - λειτουργεί για δύο χρόνια και στοχεύει να αναπτύξει ένα πρωτότυπο σύστημα, όπου θα συγκεντρώνεται υλικό από μερικούς από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς οργανισμούς της Ευρώπης, υλοποιώντας με αυτό τον τρόπο την αρχική ιδέα. Το πρόγραμμα θα διευθύνει η Ευρωπαϊκή Βιβλιοθήκη (The European Library) μαζί με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ολλανδίας. Τη χώρα μας, μετά από πρόταση των συντονιστών του προγράμματος, εκπροσωπεί στη δράση αυτή η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας.
Το πρόγραμμα θα διερευνήσει πολιτικά, ανθρωπιστικά, τεχνικά και σημασιολογικά θέματα, τα οποία θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός διαλειτουργικού συστήματος, ικανού να παρέχει πρόσβαση σε πλήρως ψηφιοποιημένο υλικό. Μέσα από έρευνα θα ζητηθεί η άποψη διαφορετικών ειδών χρηστών, ώστε να δημιουργηθεί μια υπηρεσία που θα εξυπηρετεί το ευρύτερο κοινό και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ερευνητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη, επικοινωνήστε με τον Jon Purday
τηλέφωνο +31 [0] 70314 0684
e-mail:

στην Ελλάδα με τους Ιωάννη Τροχόπουλο, e-mail :

Η ομάδα επικοινωνίας και διάχυσης των δράσεων του προγράμματος αποτελείται από τους:

Μανώλη Γαρουφάλλου, e-mail:
Εύα Σεμερτζάκη, e-mail :

Ράνια Σιάτρη, e-mail:

 

 
ΕΠΕΑΕΚ    Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών